Nationell konferens mot människohandel – från ord till handling

Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM) och Nationella rapportören i frågor som rör människohandel bjuder in till en nationell konferens mot människohandel.

Den 18:e oktober arrangeras en nationell konferens mot människohandel. Vi ställde tre frågor till Marie Fredriksson, utredare på Nationella samordningen mot prostitution (NSPM), som är en del av Jämställdhetsmyndigheten. 

Varför en nationell konferens mot människohandel? 

– Vi vill samla Sverige mot människohandel och flytta fram positionerna i det förebyggande arbetet. För första gången arrangerar NSPM och nationella rapportören i frågor som rör människohandel, en nationell konferens på EU:s dag mot människohandel, den 18 oktober. Konferensen vänder sig till alla yrkesverksamma som kan möta personer som utsatts för människohandel, från socialtjänst och hälso- och sjukvården, till civilsamhälle och rättsväsendet.

Vad kommer konferensen att fokusera på?

– Konferensen har temat ”från ord till handling” och vi kommer att lyfta ny kunskap och metoder. Konferensens panelsamtal, seminarier och workshops, fokuserar särskilt på sexuell exploatering, arbetskraftsexploatering och rekrytering för kriminella ändamål.  

Finns det någon särskilt spännande programpunkt?

– Vi ser särskilt fram emot att prata med franska Hors de la Rue, om hur de har stöttat marockanska gatubarn som rekryterats in i kriminalitet, och drivit deras fall till domstol. Sex personer har dömts för människohandel, till fyra till sex års fängelse, ett unikt fall. Hors de la Rue betonar hur deras stöd hela vägen är en framgångsfaktor, vilket jag tror att vi kan lära oss av i en svensk kontext. 

Länk till program för dagen.

Det kommer gå att delta både digitalt och på plats. Observera att det digitala deltagandet kommer att inkludera valda delar, inte hela konferensen. 

Läs mer och anmäl dig på Jämställdhetsmyndighetens webbplats

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 18 juni 2024

Senast uppdaterad: 25 juni 2024