Identifiering
Identifiering handlar om att uppmärksamma och identifiera förmodade offer för människohandel, samt vilka aktörer som kopplas in i samband med identifiering.
Manual vid misstanke om människohandel ger stöd och praktisk vägledning till yrkesverksamma som kan komma i kontakt med personer som utsatts för människohandel. Den innehåller sex steg för att säkerställa att utsatta personer i Sverige erbjuds rätt stöd och skydd. Manualen tydliggör också vilket ansvar olika myndigheter har, vilket metodstöd som finns samt hur de kan agera och samverka vid människohandelsärenden.
Identifiering handlar om att uppmärksamma och identifiera förmodade offer för människohandel, samt vilka aktörer som kopplas in i samband med identifiering.
Akut skydd handlar om akut skydd och stöd de första timmarna eller dygnet efter att en person har identifierats som förmodat offer för människohandel.
Inledande stöd handlar om stödjande insatser under de första veckorna efter att identifiering skett och akut skydd och stöd är tillgodosett.
Långsiktigt stöd handlar om perioden som följer när offret för människohandel beslutat sig för att medverka i eventuell förundersökning eller inte. Ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd och vilka lagar som styr beskrivs också.
Straffrättsligt förfarande handlar om förundersökningen och rättsprocessen, utifrån vilka rättigheter och skyldigheter offer för människohandel har.
Ett tryggt återvändande handlar om vilket stöd som kan ges för återvändande till och återintegrering i hemlandet, eller i ett land där offret för människohandel har rätt att bosätta sig.
Senast uppdaterad: 08:27 - 13 juni 2024