Låt inte tystnaden tala!
Pratar någon av dina kompisar om att byta till sig eller köpa sex – våga säg ifrån. Genom att du tydligt tar avstånd, hjälper du andra runtomkring dig att också våga göra det. Samtycke är aldrig något man kan betala för eller byta sig till.
Det är viktigt att säga ifrån
Att våga ta snacket är ett sätt att visa att du bryr dig om dina kompisar.
Sex ska vara lustfyllt och kännas bra för alla som är med. Trots det finns det personer om betalar för sex. Det skulle kunna vara din killkompis, din bror eller någon i ditt lag. Men om någon betalat så handlar det inte om sex - utan om övergrepp.
Om en kompis beter sig på ett sätt som inte är okej är det ofta många som reagerar. Men ibland vågar ingen vara den som säger något. Då är det lättare om vi hjälps åt - om du säger ifrån eller visar att du tycker det är fel kan andra haka på. Det finns många olika sätt att göra det på. Att agera är ett sätt att visa att du bryr dig om dina kompisar. Låt inte tystnaden tala.
Video: Låt inte tystnaden tala
7 saker du skulle kunna säga till din kompis som betalar för sex
Snackar din kompis om att byta till sig sex? Har du en polare som sprider andras nudes på nätet? Pratar ditt kompisgäng taskigt om tjejer? Våga lita på magkänslan - känns det inte schyst så är det inte schyst.
"Alltså du är min kompis, men det är inte okej att säga så där"
Här får du tips på olika sätt att säga ifrån – då är det lättare att vara beredd när det händer. Det viktigaste är inte exakt vad du säger utan att du reagerar.
"Sex ska ju vara nåt som båda gillar! Om du måste betala är det ju knappast som att personen VILL!"
Påminn din kompis om att sex ska vara kul för alla. Det ska kännas bra både före, under och efter - för de som deltar. Sex ska bygga på samtycke. Det betyder att det ska vara lustfyllt, ömsesidigt och frivilligt. Om personen inte vill ha sex med dig utan att få ersättning är det inte samtycke.
"Du vet att det är olagligt va? Du kan råka illa ut!"
Du kan berätta för din kompis att det är olagligt att betala någon för sexuella handlingar i Sverige. Det är ett brott som ger fängelse. Den som får betalt gör ingenting fel. Om man inte vet att den man har sex med verkligen vill räknas det som våldtäkt.
"Skulle du vilja att nån gjorde så mot dig?"
Fråga din kompis om hur det skulle kännas om nån betalade dem för sex. En del kanske tror att sex är något man har rätt till. Men man kan aldrig ha rätt till en annan människas kropp. Ingen annan än du själv har rätt att bestämma över din kropp.
"Det låter som att du kollat lite för mycket på porr! Du kanske borde snacka med nån istället?"
Visa att du bryr dig om din kompis. Tipsa om att det finns personer att prata med som kan ge stöd. Det är lätt att känna press när det gäller sex. Ibland kanske det känns som att man måste bevisa saker. Det kanske känns som att alla redan blivit av med oskulden eller så ser vi saker i porren som vi tror att vi måste göra. Det finns många ställen där du anonymt kan ställa frågor eller prata med någon. Längre ner på sidan finns länkar till olika ställen.
"Men skärp dig! Tänk om nån skulle snacka så där om din syrra?!"
Säg ifrån direkt och visa att du inte håller med!
Om du är den som först säger ifrån mot någon som beter sig dåligt så vågar kanske fler haka på. Ofta är det många som inte håller med. Försök få din kompis att fundera på vad det egentligen är den säger. Att prata kränkande om någon eller utsätta någon annan för övergrepp är aldrig okej.
"Vadå? Vad menar du?"
Du kan alltid spela dum och låtsas att du inte förstår.
Om du frågar "vadå, nu fattar jag inte?" eller "hur menar du då?" behöver den andra personen förklara vad den menade med sin kommentar. Ofta kommer den själv på hur dumt det låter när den behöver förklara sig.
"Såg ni matchen igår eller?"
Ibland kan det vara svårt att våga säga ifrån. Men vi kan alltid välja att inte haka på. Testa att avleda situationen. Gör något oväntat, gå därifrån eller börja prata om något helt annat. Om ingen hakar på kommer personen förmodligen sluta.
Stöd och information
Har du betalat för sex? Har du en kompis som har erfarenhet av att få ersättning för sex? Eller känner du att du inte kan kontrollera ditt porrsurfande? Det finns hjälp att få.
Du kan alltid kontakta kuratorn på din skola eller socialtjänsten i din kommun om du behöver hjälp. Kontaktuppgifter finns på din kommuns webbplats. Har det hänt någonting allvarligt och akut ska du alltid ringa 112.
Här tipsar vi om sajter som ger stöd. Du kan ofta vara anonym.
Ungdomsmottagningen (Umo)
Hitta en ungdomsmottagning eller läs mer på nätet. Finns för dig mellan 13 och 25 år. För information på flera språk besök Youmo. Du kan också vända dig till närmaste vårdcentral genom 1177.se.
Killar.se
Killar.se har en anonym stödchatt för dig som är 10-25 år och identifierar dig som kille. De har även en samtalsmottagning för unga män, 15-25 år, som har svårigheter med sex och relationer.
Ecpat
Ecpat har chatt och stödtelefon för unga under 18 år. Kan hjälpa till att ta ner nakenbilder från nätet.
Ellencentret
Ellencentret har chatt, mottagning med psykolog eller juridisk hjälp för dig som är mellan 15 och 25 år och som har blivit utsatt.
RFSL Ungdom
Säkrare ger stöd till hbtqia-personer, 13-20 år, som vill prata om relationer, sex, kärlek eller övergrepp. RFSL har en stödmottagning för hbtqia-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld.
Jourer
Unizon och Roks har tjej- och ungdomsjourer.
Ungarelationer.se
Ungarelationer.se har stöd för dig under 20 år vid våld i en relation
Bris
Bris ger stöd för dig under 18 år genom att chatta, mejla eller ringa på telefonnummer 116 111.
Vill du veta mer?
Här kan du lära dig mer om sex, samtycke och sexualbrott.
Umo
På Umo, ungdomsmottagningens sida på nätet, kan du läsa mer om vad som menas med att köpa eller sälja sex, samtycke, sexualbrott och människohandel.
Frivilligtsex.se
På frivilligtsex.se kan du läsa mer om samtycke och vad lagen säger om sexualbrott.
Jag vill veta
På jagvillveta.se finns information för barn mellan 8 och 17 år om dina rättigheter vid brott.
Dags att prata om
På dagsattprataom.se kan du läsa mer om sexuella övergrepp mot barn.
Ditt Ecpat
På Ditt Ecpat får du som är under 18 år tips, råd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar och övergrepp på nätet eller IRL.
Jobbar du med unga?
Frågan om sexuell exploatering kan vara svår för unga att hantera på egen hand. Därför har vi tagit fram ett kunskaps- och stödmaterial till dig som möter unga i din yrkesroll eller som ideell ledare. Syftet är att hjälpa dig att lyfta frågor som rör samtycke och sexuell exploatering.
Kunskapsstöd för att förebygga sexuell exploateringOm kampanjen
Låt inte tystnaden tala är en kampanj med syfte att sprida information om hur killar och män kan bidra till att förebygga prostitution och sexuell exploatering. Avsändare är NSPM.
Nationella samordningen mot prostitution och människohandel (NSPM)