Viktiga lärdomar från fyra års arbete mot människohandel

Sedan 2019 har Jämställdhetsmyndigheten i nära samverkan med Östersjöstaternas råd (CBSS) drivit CAPE-projektet – ett omfattande initiativ för att förebygga och bekämpa människohandel för tvångsarbete. Nu finns den slutliga sammanställningen av projektet: en roadmap som lyfter centrala insikter och vägar framåt.

– Vi ser att arbetet inom CAPE har varit en viktig motor i att lyfta frågan om arbetskraftsexploatering på agendan i Sverige, säger Paulina Bolton, utredare på Nationella samordningen mot prostitution och människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten.

Viktiga lärdomar från fyra års arbete

CAPE-projektet initierades utifrån behovet att fördjupa kunskapen om hur människohandel för tvångsarbete kan motverkas. Projektet har bland annat omfattat forskningsstudier, en informationskampanj till migrantarbetare, en internationell konferens, samt studiebesök i tre europeiska länder där arbetet kommit längre. Myndigheter och civilsamhällesaktörer från Sverige deltog i utbytena för att ta del av framgångsrika metoder.

Roadmapen sammanfattar projektets viktigaste slutsatser. Bland annat betonas vikten av:

  • Att koppla samman myndighetsinsatser mot människohandel med företags hållbarhetsarbete.
  • Att rättsväsendet behöver avsätta resurser för att kunna driva utredningar om människohandel.
  • Att domstolar behöver ökad kunskap om människohandel och offrens utsatta situation.
  • Att myndighetsgemensamma inspektioner måste ha ett tydligt fokus och strategi.
  • Att arbetstagare måste ha tillgång till rättsligt stöd för att kräva utebliven lön.

CAPE har också haft som mål att sprida internationella kunskaper till svenska myndigheter. CBSS roll har varit avgörande för att möjliggöra samarbeten med nyckelaktörer i andra europeiska länder.

Framtida arbete och implementering av lärdomarna

Framåt kommer Jämställdhetsmyndigheten genom NSPM fortsätta stötta myndigheter i implementeringen av lärdomarna – bland annat genom utvecklingsarbete inom den myndighetsgemensamma satsningen mot arbetslivskriminalitet.

– Roadmapen är inte bara en sammanfattning av vad vi gjort, utan en konkret vägledning för hur arbetet kan fortsätta framåt, säger Paulina Bolton.

Vad är CBSS?

Östersjöstaternas råd (CBSS – Council of the Baltic Sea States) är ett mellanstatligt samarbetsorgan som samlar länderna kring Östersjön för att främja politisk dialog och regionalt samarbete. CBSS arbetar med frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter, säkerhet, hållbarhet och social välfärd. En viktig del av arbetet är att samordna insatser mot människohandel och exploatering i Östersjöregionen. Med sitt breda nätverk har CBSS spelat en nyckelroll i CAPE-projektet genom att möjliggöra kontakter med relevanta aktörer i andra europeiska länder. Samarbetet skedde tillsammans med Östersjöstaternas råds aktionsgrupp mot människohandel. Jämställdhetsmyndigheten samarbetar med CBSS inom våldsområdet, särskilt inom prostitution och människohandel.

Här kan du läsa rapporten A roadmap for Sweden  effectively identifying, disrupting och countering trafficking in human beings for labour exploitation.

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 15 april 2025

Senast uppdaterad: 15 april 2025