Fällande dom för människoexploatering i bärindustrin
Hovrätten har nu dömt två bärföretagare för grov människoexploatering. Detta efter att den fällande domen från Lycksele tingsrätt överklagades. Det innebär bland annat att de människor som varit utsatta nu får rätt till ersättning.
En större grupp arbetstagare från Thailand har utnyttjats för att plocka bär i skogarna runt Åsele. De har fråntagits sina pass och har arbetat långa arbetsdagar, ätit slaktrester och tvingats sova i skogarna. Flera av de utsatta arbetstagarna har sedan återvänt till Thailand skuldsatta. Nio av dessa bärplockare har nu stått som målsägande i den unika domen.
Fler förtydliganden hur lagen kan tolkas behövs
I ett europeiskt perspektiv sticker Sverige ut i statistiken. Trots en omfattande utbredning av människohandel är det ytterst få fall som leder till rättegång och ännu färre till fällande dom. Med bakgrund av de få fällande domar om människohandel eller människoexploatering vi har i Sverige så bidrar fastställandet av den här domen till ytterligare ett exempel.
– Det är glädjande att hovrätten fastställer tingsrättens dom och dömer båda tilltalade för grov människoexploatering. Att domstolen tydligt förklarar varför man inte ansåg att agerandet utgjorde människohandel gör att vi får insikt i hur olika bedömningar gjorts, säger Paulina Bolton, utredare Jämställdhetsmyndigheten
Det här är den tredje domen om människoexploatering i arbete under uppenbart orimliga villkor, sedan brottet infördes 2018.
Brottsoffren får rätt till ersättning
Enligt domslutet ska staten ta tillbaka nästan 3,4 miljoner kronor från de dömda. Detta belopp motsvarar de pengar som förövarna fått genom att utnyttja målsägandena i arbete. Det visar hur stora ekonomiska incitament det finns för att utnyttja utsatta personer på arbetsmarknaden. Att tjäna mycket pengar på andra människors lidande är en del av den kriminella ekonomin som måste motverkas.
– Det är också positivt att Hovrätten instämmer med tingsrättens beslut att målsäganden får rätt till både kränkningsersättning och utebliven lön. Det är viktigt att brottsoffrens rätt till upprättelse och ekonomisk ersättning bör beaktas, och det har det gjort i detta ärende, säger Paulina Bolton.
Om inte domen överklagas till Högsta domstolen vinner den laga kraft om fyra veckor.
Faktaruta
Människohandel innebär att en gärningsperson använt exempelvis vilseledande, olaga tvång eller utnyttjande av någons utsatta belägenhet för att rekrytera, transportera, överföra, inhysa eller ta emot personer i syfte att exploatera dem. Människohandelsbrottet kräver alltså inte att någon faktiskt exploatering har ägt rum.
Människoexploatering innebär däremot att någon ”genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploaterar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri”.
Läs mer om människoexploatering och människohandel
Publiceringsdatum: 25 oktober 2024
Senast uppdaterad: 25 oktober 2024