Fler kommuner vill förebygga sexuell exploatering

Prostitution och människohandel kan bara pågå så länge det finns personer som är villiga att exploatera andra sexuellt. Därför måste vi arbeta mot efterfrågan. På senare år har allt fler kommuner börjat erbjuda stöd till målgruppen. En delrapport från en nationell utvärderingsstudie bidrar med ny kunskap om arbetssätt och pekar på behovet av nationellt stöd och samordning. 

Sedan 1997 har KAST-verksamheter (Köpare Av Sexuella Tjänster) funnits i Sverige med målet att minska efterfrågan på sexköp. Detta genom att erbjuda stöd till personer som utnyttjar andra i prostitution. Nu presenteras den första delrapporten från en nationell utvärdering av samtliga KAST-verksamheter i landet, framtagen på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med fyra länsstyrelser. 

– Sverige är ett föregångsland i arbetet med att förebygga och bekämpa sexuell exploatering. Det finns väldigt lite internationell kunskap att luta sig mot, vilket gör denna studie extra viktig, säger Sofie Kindahl, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten. 

Delrapporten bygger på intervjuer med chefer och behandlare vid åtta kommunala KAST-verksamheter. I slutet av 2027 släpps slutresultaten av studien. Då presenteras även resultat gällande behandlingens effekter via klienternas självrapportering.   

Få kommuner arbetar mot prostitution

Kommunerna har sedan 2023 ansvar för brottsförebyggande arbete, men enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har endast en tiondel identifierat prostitution och människohandel i sina kartläggningar av lokala brottsproblem. Arbetet hamnar långt efter övrigt arbete mot mäns våld mot kvinnor. Endast en femtedel av kommunerna har infört frågan i sina styrdokument, och bara en tredjedel erbjuder sina medarbetare kunskap eller metodstöd. Men under de senaste åren har allt fler kommuner valt att starta upp KAST-verksamheter.  

–  Det är glädjande att se att fler kommuner arbetar med att förebygga utnyttjande i prostitution. Studien är tänkt som ett stöd till kommuner som vill starta upp eller utveckla sitt arbete på området, säger Sofie Kindahl, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.  

Tidigt förebyggande insatser och metodutveckling 

Enligt rapporten är KAST-klienterna en specifik klientgrupp som ofta har en komplex problematik. Många söker själva hjälp och är motiverade att förändra sitt beteende, men inflödet av nya klienter varierar kraftigt mellan kommunerna. De nystartade verksamheterna har ofta svårare att nå ut och är i högre grad beroende av polisens uppsökande arbete. 

I rapporten beskriver behandlare, utifrån mötet med klienter, hur en tidigt påbörjad och alltmer omfattande konsumtion av pornografi kan fungera som en inkörsport till sexköp. Det rör sig om en långvarig problematik där gränser successivt förskjuts och normaliseras över tid. Det väcker frågor om förebyggande insatser redan i unga år. 

– Det är tydligt att samhället behöver ta ett större grepp för att arbeta med samtycke och förebygga sexuell exploatering tidigt. Tillsammans behöver vi även öka kännedomen om att det finns stöd att få för personer som vill bryta destruktiva sexuella beteenden, säger Sofie Kindahl. 

Brist på samordning och behov av utbildning 

Rapporten lyfter fram flera utmaningar. Bland annat efterlyser behandlare ökad nationell samordning, gemensamma riktlinjer och bättre tillgång till utbildning och handledning.  

– Behandlare utför ett avancerat och på många sätt utmanande arbete, och de möter många gånger klienter med komplex problematik. För arbetet som behandlare vid KAST krävs hög kompetens och stödstrukturer, säger Marie Kivi, ansvarig forskare vid FoU Väst i Göteborgsregionen 

Från 2025 har Socialstyrelsen i uppdrag att inkludera prostitution och människohandel i sitt nationella samordningsansvar och kunskapsutvecklande arbete gällande återfallsförebyggande insatser riktade mot våldsutövare. I uppdraget ingår att samordna kunskaps och metodutveckling inom området, stötta implementering av nya arbetsformer och utvärdera metoder för att behandla våldsutövare.  

-Utvecklingen av arbetet med att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel går framåt. Nu används gemensamma utvärderingsformulär i alla KAST-verksamheter som ingår i den nationella KAST-studien och Socialstyrelsen har fått ett tydligare utpekat ansvar för kunskapsutvecklingen, säger Sofie Kindahl. 

Vad är KAST?

KAST är en kommunal verksamhet inom socialtjänsten. De riktar sig mot personer som vill ha hjälp att diskutera, minska eller sluta med sexköp, eller som vill förändra andra tvångsmässiga sexuella beteenden. Mottagningarna vänder sig också till anhöriga. Här kan du läsa mer om KAST-verksamheten och var det finns mottagningar:  Hjälp och stöd till personer som utsätter eller riskerar att utsätta andra

Resultat från studien i korthet: 

  • KAST klienterna är en specifik klientgrupp med särskiljande och gemensamma drag. Många har en komplex problematik och ofta misstänks samsjuklighet. Tidigare studier har visat att gruppen inte är representativ för sexköpare i stort. 
  • Behandlarna vid KAST utför ett komplext arbete. Insatsen består huvudsakligen av samtalsbehandling. Uppföljning och utvärdering av effekter är centrala då all behandling också kan få negativa effekter. 
  • Någon specifik “KAST-metod” kan inte identifieras. Behandlingen utgår från generell samtalsmetodik, grundad i ett icke-dömande och alliansbyggande förhållningssätt. 
  • Behandlarna behöver relevant utbildning och stöd. Studien rekommenderar adekvat utbildning i samtalsmetodik, kollegialt stöd och regelbunden ämnesspecifik handledning. 
  • Nationell samordning och stöd efterfrågas. Det finns ett stort behov av erfarenhetsutbyten, riktlinjer och kunskapsstöd samt en nationell aktör som kan stötta verksamheterna strategiskt. 
  • Samverkan och informationskampanjer är avgörande för att nå ut till potentiella klienter. Vård, skola och socialtjänst behöver känna till KAST:s arbete. 
  • Andelen klienter som kommer via polistillslag varierar stort. Polismyndighetens prioritering påverkar inflödet. De som hänvisas från polis har oftare låg inre motivation, till skillnad från dem som själva söker hjälp. 

Här finns rapporten i sin helhet: KAST – Samtalskontakt för Köpare av Sexuella Tjänster

Webbinarium med presentation av delresultaten

Den 21 maj klockan 8.30-10 presenteras delresultaten från utvärderingsstudien. Webbinariet är till för chefer, praktiker och strateger inom kommun, region, myndighet eller civilsamhälle som är intresserade av att utveckla sitt arbete med målgruppen. 

Anmäl dig till webbinariet här,

Metodstöd för kartläggning av tre våldstyper

Jämställdhetsmyndigheten och Brottsförebyggande rådet metodstöd till kommuner som vill kartlägga förekomsten av prostitution och människohandel i sitt brottsförebyggande arbete. Syftet med metodstödet är att beskriva och förklara hur underlag med koppling till våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål kan inkluderas i den lokala brottsförebyggande lägesbilden.

Metodstöd för kartläggning av tre våldstyper

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 22 april 2025

Senast uppdaterad: 23 april 2025