Förebyggande arbete mot prostitution och människohandel i Stockholms län
Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och utveckla länens våldsförebyggande arbete. För att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål har Stockholms län valt att en hittills unik väg – nämligen att regionalisera arbetet.
— I Stockholm har vi varit bortskämda, berättar Johan Christiansson Drake, sektionschef på sektionen mot prostitution och människohandel, på Stockholm stad. Vi har haft en MIKA-mottagning för utsatta sedan 1970-talet, och KAST (Köpare av sexuella tjänster) sedan sexköpslagen infördes, 1999. Vi har också haft en nära samverkan med Polisen sedan start.
Från spridda insatser till strukturerad strategi
Arbetet i Stockholm var dock inte så formellt strukturerat, tills länsstyrelsen i Stockholm fick i uppdrag att ta fram en regional strategi, baserat på den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor. Länsstyrelsen beslutade sig då för att inkludera prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
— Samtidigt gjorde vi en kartläggning av hur kommunerna i Stockholm jobbar med stöd till målgruppen och fick fram en lägesbild. Resultatet var sorgligt – uppklarningsprocenten var så låga, berättar Maria Sand Vaziri, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm. Det fanns ett motstånd hos kommunerna, dels för att man var rädd att detta skulle ta resurser från arbetet mot våld i nära relation och dels för att de inte såg att kommunernas egna medborgare skulle kunna vara utsatta. Folk trodde att det bara var personer från andra länder som utsattes. Men när de förstod hur allvarligt läget var försvann motståndet.
Det fanns ett motstånd hos kommunerna, man var rädd att detta skulle ta resurser från arbetet med våld i nära relation.
Från motstånd till samarbete
Kartläggningen och strategin ledde fram till en handlingsplan, som lanserades 2019. Stockholms dåvarande socialborgarråd, Jan Jönsson, gick då omedelbart ut med ett erbjudande: att alla kommuner i Stockholm län, kunde ansluta sig till ett avtal för att kunna använda sig av Mika och KAST-mottagningen i Stockholm. Fem kommuner valde att ansluta sig direkt och 2025 ingår 20 av 25 kommuner i Stockholms län.
— Konceptet har utvecklats, och inkluderar nu utbildning till personalen på de ansluta kommunerna, berättar Ulrika Holmström, utvecklingsledare på länsstyrelsen. Det har gjort att fler har hittat till Mika och KAST, och förbättrat stödet till de utsatta. Vissa kommuner har kommit väldigt långt, särskilt de som har skickat många på utbildning – de har integrerat frågorna och kan på så sätt hitta och nå fler utsatta.
Samverkan som håller i längden
Samverkan har fortsatt genom en styrgrupp, med representanter från regionen, Stockholms stad, andra kommuner och länsstyrelsen. Gruppen träffas en gång om året, och utbyter erfarenheter.
Om det finns nätverk som arbetar med mäns våld mot kvinnor, ta in frågan om prostitution och människohandel.
— Det är viktigt att jobba in frågan i befintliga strukturer, och inte skapa parallella spår, säger Maria Sand Vaziri. Om det tex finns nätverk som arbetar med mäns våld mot kvinnor, ta in frågan om prostitution och människohandel. De som kan mäns våld mot kvinnor, förstår detta också!
Publiceringsdatum: 9 april 2025
Senast uppdaterad: 9 april 2025