Stärkt skydd mot sexuell exploatering online
Riksdagens beslut att kriminalisera köp av sexuella handlingar på distans markerar ett viktigt steg i anpassningen av lagstiftningen till dagens digitala verklighet. Från och med den 1 juli 2025 omfattas nu även ersättning för sexuella handlingar som sker via exempelvis video eller annan digital överföring av sexköpsförbudet.
– Det är viktigt att förstå att sexköp även på distans är en del av mäns våld mot kvinnor. Det bygger på samma logik av dominans och ekonomisk utsatthet, och det är därför avgörande att lagen nu inkluderar även dessa former av exploatering, säger Paulina Bolton, utredare Nationella samordningen mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
I beslutet ändras också brottsbeteckningen köp av sexuell tjänst till köp av sexuell handling och det straffbara området för det brottet och för koppleri utökas till att även omfatta handlingar som utförs på distans, det vill säga utan fysisk kontakt, till exempel via webbkamera.
Lagen anpassas till de digitala miljöerna
Utvecklingen av internetbaserade plattformar har inneburit att sexköp allt oftare sker utan fysisk kontakt. Denna förflyttning förändrar inte det grundläggande problemet: att en person, ofta i en utsatt situation, förmås att delta i en sexuell handling i utbyte mot ersättning. Maktobalansen mellan köparen och den som förmås begå handlingen består oavsett om handlingen sker i ett fysiskt rum eller framför en kamera.
Sexualbrott som sker digitalt kan få lika allvarliga konsekvenser som fysiska övergrepp. Den kränkning som uppstår när någon förmås delta i en sexuell handling mot betalning påverkar individens integritet, självbestämmande och psykiska hälsa, oavsett format.
Tillämpningen behöver följas noga
Förhoppningen är att lagändringen inte bara minskar efterfrågan, utan också bidrar till att höja medvetenheten om den utsatthet som kan finnas bakom prostitution som sker online. Det kan i sin tur leda till att fler personer i behov av stöd, skydd och vägledning får tillgång till samhällets insatser.
– Vi är samtidigt medvetna om att det finns gränsdragningsproblem i praktiken. Det blir därför viktigt att följa hur lagen tillämpas och att rättsväsendet får de förutsättningar som krävs, säger Paulina Bolton.
Hon understryker också att det finns behov av att både stärka stödet till personer i utsatthet och att utöka insatserna riktade till dem som köper sexuella tjänster.
– Det stöd som finns behöver bli mer känt och nå fler som vill förändra sitt beteende. Samhällets ansvar sträcker sig också till att förebygga sexköp och ge människor verktyg att välja andra vägar, säger Paulina Bolton.
I grunden handlar förändringarna i lagen om ett tydligt ställningstagande: det ska inte vara tillåtet att köpa tillgång till en annan människas kropp, varken fysiskt eller digitalt.
Sexköpslagen och den nya lagändringen
Sexköpslagen i Sverige:
- Lag (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster är del av Brottsbalken 6 kapitlet Om sexualbrott.
- Infördes 1999 som en del av den svenska jämställdhetspolitiken.
- Det är olagligt att köpa sex, men inte att sälja.
- Lagen är en central del i arbetet mot mäns våld mot kvinnor och bygger på att prostitution ses som en form av exploatering.
Vad ändras från 1 juli 2025?
- Det blir olagligt att betala någon för att utföra sexuella handlingar på distans där den som betalar påverkar innehållet. Det kan till exempel vara via video, livestream, direktbeställda klipp.
- Det blir även olagligt att främja eller tjäna pengar på sådana handlingar (koppleri på distans).
- Prenumeration på förinspelat material där innehållet inte är skräddarsytt för köparen är fortfarande tillåtet.
- Straffet för sexköp på distans är upp till ett års fängelse; för koppleri upp till fyra år.
Publiceringsdatum: 21 maj 2025
Senast uppdaterad: 21 maj 2025