Studieresor stärker samverkan och nya arbetssätt
För att stärka arbetet mot människohandel och förbättra stödet för frivilligt återvändande deltog vi under våren i två studieresor till Spanien och Rumänien. Resorna ska fördjupa kunskapen om processer kring återintegrering och främja samverkan med lokala aktörer.
Under våren har Nationella samordningen mot prostitution och människohandel genomfört två studieresor till Rumänien och Spanien. Syftet med resorna var att fördjupa förståelsen för återvändandearbetet inom det frivilliga återvändandeprogrammet (ÅMP). Ett annat viktigt mål var att stärka samverkan mellan alla deltagande parter. I Rumänien besökte gruppen flera regioner med hög andel återvändande. Mötena i Spanien genomfördes i Madrid.
Resorna kunde genomföras tack vare förstärkta medel och har länge varit efterfrågade av landets regionkoordinatorer. Totalt deltog 17 regionkoordinatorer från hela landet tillsammans med representanter från IOM Finland och Jämställdhetsmyndigheten.
Fördjupad kunskap och stärkta kontakter
Deltagarna besökte lokala IOM-kontor, myndigheter, socialtjänst, kommunala aktörer samt civilsamhällesorganisationer som är involverade i återvändandearbetet. I Rumänien fick gruppen också möta en tidigare stödmottagare som återvänt via programmet.
Jenny Mathew, utredare på NSPM och en av deltagarna i Rumänien, betonar betydelsen av det lokala mötet:
– Dessa resor har varit ovärderliga. Att få se hur våra motsvarigheter arbetar, förstå deras utmaningar och dela våra erfarenheter stärker inte bara samverkan – det gör också vårt arbete i Sverige mer träffsäkert. Det ger regionkoordinatorerna viktig kontext inför det stöd de ger personer som står inför en återvändandeprocess, säger Jenny Mathew.
Lärdomar från Rumänien
I Rumänien inspirerades deltagarna särskilt av arbetet som bedrivs av National Agency against Trafficking in Persons (ANITP). Genom insamling av förstahandsdata om människohandelsfall kan de analysera trender och mönster gällande kön, ålder, typ av exploatering och geografisk spridning. Dessa analyser används sedan för att skapa förebyggande kampanjer och riktade insatser. Den datadrivna och systematiska arbetsmetoden är intressant för vidareutveckling av arbetet i Sverige.
Innovation och strukturer i Spanien
I Spanien fick gruppen ta del av flera innovativa arbetssätt. Ett exempel var ett pågående AI-projekt i uppstartsfas som syftar till att identifiera rekrytering till människohandel via appen Telegram. AI:n ska kunna varna användare vid risk för exploatering och ge information om hur man söker stöd.
Paulina Bolton från NSPM deltog i resan till Spanien och reflekterar över intrycken:
– Det var särskilt intressant att se hur formell och tydlig processen för identifiering av utsatta är i Spanien. Vid misstanke om människohandel pausas utvisningsärenden automatiskt, vilket skapar bättre förutsättningar för både stöd och rättsliga processer. Även arbetet med att involvera överlevare i arbetet är något vi borde inspireras mer av i Sverige, säger Paulina Bolton.
Vägen framåt
Resorna har lett till en fördjupad dialog med både Rumänien och Spanien. Nästa steg är uppföljande digitala möten och fortsatt samverkan med lokala aktörer för att utveckla hållbara och långsiktiga lösningar för stödmottagare. De nya insikterna ger regionkoordinatorerna bättre förutsättningar att stötta individer inför återvändande, och stärker det övergripande arbetet mot människohandel i Sverige.
– Vi behöver fortsätta bygga broar mellan länder och aktörer. Det är i mötet, i samverkan som vi verkligen kan göra skillnad för de personer som står inför att återvända efter utsatthet för människohandel, avslutar Jenny Mathew.
Det frivilliga återvändandeprogrammet (ÅMP)
Det frivilliga återvändandeprogrammet (ÅMP) är ett stödprogram för personer som vill återvända till sina hemländer efter att ha utsatts för prostitution eller människohandel i Sverige. Programmet samordnas av NSPM i samarbete med Internationella Organisationen för Migration (IOM) och andra berörda aktörer, både i Sverige och i mottagarländerna.
Programmet erbjuder praktiskt, psykosocialt och ekonomiskt stöd inför, under och efter återvändandet. Det inkluderar bland annat:
- Resekostnader och tillfälligt boende
- Kontakt med myndigheter och stödorganisationer i hemlandet
- Stöd till återintegrering, som utbildning, vård, eller hjälp till försörjning
Mer information om återvändandeprogrammet för personer utsatta fär prostitution och människohandel.
Publiceringsdatum: 29 april 2025
Senast uppdaterad: 29 april 2025