Flygplatspersonal ska stärka arbetet mot människohandel
Nu satsar Jämställdhetsmyndigheten och flera myndigheter för att stärka arbetet mot människohandel på svenska flygplatser. Genom en utbildningsinsats ska personalen få verktyg för att identifiera och agera vid misstänkta fall.
Människohandel sker ofta över landsgränser och flygplatser är en vanlig passage för dem som utnyttjas. De kan vara på väg in eller ut ur Sverige, ofta utan kontroll över sin egen situation.
– Flygplatspersonal har en mycket viktig roll för att upptäcka människohandel. Vi har tagit fram en utbildningsfilm för att alla medarbetare ska veta vad de ska titta efter och hur de ska agera om de misstänker människohandel. Vi hoppas att insatserna kommer att leda till att fler utsatta människor får rätt stöd och skydd, säger Catrin Sandman, utredare vid nationella samordningen för människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
Människohandel förekommer över hela världen
Människohandel är tillsammans med handel av vapen och droger den kriminella verksamhet som omsätter mest pengar i världen. Många av de som utnyttjas är barn. I Europa är sexuell exploatering den vanligaste formen av människohandel, tätt följt av arbetskraftsexploatering. Människohandel i form av arbetskraftsexploatering med låg eller utebliven lön och dåliga villkor kan ske överallt, exempelvis inom branscher som restaurangbranschen, på biltvättar, nagelsalonger, byggarbetsplatser eller inom jordbruk.
Utbildningsfilm och nya rutiner ska stärka arbetet
Den nya utbildningsfilmen har tagits fram i samarbete med Swedavia, Länsstyrelsen Stockholm och Länsstyrelsen Västra Götaland. Filmen kommer att spridas till alla svenska flygplatser och även användas av Tullverket. Samtidigt utvecklas rutiner genom checklistor och tydliga riktlinjer för att personalen ska kunna agera vid misstanke om människohandel. Genom denna satsning vill myndigheterna att fler utsatta personer ska få hjälp och att flygplatspersonal ska kunna spela en viktig roll i kampen mot människohandel.
Utbildningsfilmen ska visas för personal
Utbildningsfilmen ”Att upptäcka och agera vid misstanke om människohandel” finns nu tillgänglig för flygplatspersonal och myndigheter.

Tecken på att en person kan vara utsatt
För att hjälpa personal att upptäcka möjliga fall av människohandel har myndigheterna sammanställt vanliga varningssignaler. En person kan vara utsatt om hen:
- Verkar kontrollerad eller beroende av någon annan
- Är orolig, stressad eller nedstämd
- Saknar kunskap om resplanen eller sin framtida situation
- Har fått resa, boende och arbete ordnat av någon annan
- Saknar giltiga id-handlingar eller resedokument
- Har för lite bagage eller pengar för sin vistelse
- Inte kan göra sig förstådd på något språk som pratas i destinationslandet
Publiceringsdatum: 13 mars 2025
Senast uppdaterad: 25 mars 2025