Vanliga frågor och svar

Här får du svar på frågor som rör prostitution, människohandel, människoexploatering och exploatering av barn.

Vad är prostitution och vad säger lagen?

Prostitution är när minst två parter köper eller säljer sexuella tjänster mot (vanligen) ekonomisk ersättning, vilken utgör en förutsättning för den sexuella tjänsten (SOU 1995:15). Den 1 januari 1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster.

I Sverige är det lagligt att sälja sex. Men att köpa sexuella tjänster är olagligt. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Ersättningen kan vara pengar, men även varor eller tjänster som alkohol, boende, presenter eller resor.

Hur vanligt är prostitution? 

I Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie från 2017 uppgav 1,5 procent av kvinnorna och 1 procent av männen, 16–84 år, att de någon gång hade tagit emot ersättning för sex.

1 av 10 män uppgav i samma studie att de någon gång hade gett ersättning för sexuella tjänster. Motsvarande siffra för kvinnor var 0,5 procent. Jämförande studier mellan länder visar att länder som har legaliserat prostitution, har ett högre antal utsatta i prostitution och fler antal sexköp, än länder som inte har gjort det. 

Var sker prostitutionen i Sverige?

I en kartläggning från Jämställdhetsmyndigheten uppges att kontakt inleds via webbsidor och sociala medier. Försäljning sker i bilar, utomhus, privata bostäder, hyrda lägenheter, hotell och vandrarhem, på porrbiografer, offentliga platser eller på köparens arbetsplats. Försäljning av sex digitalt via webbkameror eller i form av bilder och filmer är också vanligt.

Enligt Polismyndighetens kartläggning över sexuell exploatering från 2023 sker försäljning av sexuella handlingar på 8 av 10 thaimassagesalonger.

Har sexköpslagen haft någon effekt?

Den 1 januari 1999 blev det enligt sexköpslagen förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Det är däremot inte förbjudet att sälja sex. 2022 skärptes straffet för sexköp från böter till fängelse i högst ett år.

Drygt tio år efter att sexköpslagen trädde i kraft genomfördes utvärderingen Förbud mot köp av sexuell tjänst. Den visar att prostitutionen minskat i Sverige jämfört med i Danmark och Norge. Polis och socialtjänst uppgav att köparna av sexuella tjänster blivit försiktigare och att efterfrågan av gatuprostitution minskat till följd av kriminaliseringen.

Enligt BRÅS: uppföljning Köp av sexuella tjänster  från 2022 har tillämpningen av förbudet inom rättsväsendet följts upp. Antalet anmälda sexköpsbrott har ökat gradvis sedan brottet infördes. 58 procent av de anmälda ärendena har klarats upp. Den vanligaste påföljden är dagsböter.

Vad finns det för olika sorts människohandel?

Människohandel för sexuella ändamål är den vanligaste formen. Andra former av människohandel är:

  • tvångsarbete
  • organhandel
  • krigstjänst
  • övriga ändamål, till exempel tiggeri eller situationer där förövaren tvingar brottsoffret att begå brottslig verksamhet.

Vad är skillnaden på människohandel och människoexploatering?

Människohandel innebär att gärningspersoner, genom falska löften eller hot, rekryterar och förflyttar människor för att utnyttja dem. För barn krävs inget vilseledande eller hot för att det ska vara människohandel. Människohandel för sexuella ändamål är den vanligaste sorten, men människor utnyttjas även för andra ändamål, som tvångsarbete, tiggeri och brottslig verksamhet.

Människoexploatering innebär att "genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploaterar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri."

Människoexploatering och människohandel skiljer sig genom att brottet människoexploatering:

  • enbart gäller exploatering i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri
  • inte ställer några krav på att förövaren ska ha transporterat, inhyst eller tagit emot en person i syfte att personen ska exploateras
  • Människoexploatering ställer inte heller krav på att gärningen inneburit nödläge för den utsatta individen.

För båda brotten människohandel och människoexploatering krävs det inte att otillbörliga medel, som exempelvis hot eller tvång ska ha använts om offret är under arton år.

Vad är arbetslivskriminalitet?

Arbetslivskriminalitet innebär att företag eller organisationer medvetet bryter mot lagar och regler i arbetslivet. Det kan vara att bryta mot regler om arbetsmiljö, inte betala skatter och avgifter eller att på andra sätt utnyttja arbetstagare.

Arbetsgivare och på företag och organisationer som bryter mot lagar och regler finns inom alla branscher och företagsområden. Men inom bygg, transport, restaurang, städ, skönhet och gröna näringar är det vanligare.

Vad är arbetskraftsexploatering?

Arbetskraftsexploatering innebär att en arbetsgivare utsätter en arbetstagare för olika typer av missförhållanden och dåliga arbetsvillkor. Det kan innebära orimligt långa arbetstider, mycket låg lön och dålig arbetsmiljö som innebär att någon utnyttjas för arbete.

Är situationen för arbetstagaren riktigt allvarlig klassas brottet som människohandel eller människoexploatering.

Hur vanligt är det med människohandel?

I Sverige anmäldes 168 brott som rörde människohandel under 2022 enligt Polismyndighetens årliga rapport. Under 2023 mötte plattformen civila Sverige mot människohandel totalt 520 personer som utsatts för människohandel eller exploatering på liknande något sätt.

Regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel som arbetar på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten möter personer som misstänks vara utsatta för människohandel i Sverige. 2023 träffade de 374 vuxna och 35 barn.

På global nivå är människohandel den kriminella verksamhet som tillsammans med drog- och vapenindustrin omsätter mest pengar i världen. Det finns ett enormt mörkertal och därför är det svårt att uppge exakt omfattning. Organisationer världen över gör sina beräkningar på olika sätt vilket också gör att siffrorna blir lite olika. Under 2022 beräknade International Labour Organisation (ILO) att 27,6 miljoner människor befann sig i tvångsarbete och prostitution.

Eurostat som tar fram statistik inom EU rapporterade 10 0937 registrerade offer för människohandel 2022. Den siffran anger endast människor som registrerats av myndigheter och organisationer inom EU.

Har människohandeln från Ukraina ökat?

Det är svårt att bedöma situationen i Sverige. Ukraina har i flera år varit ett av de vanligaste ursprungsländerna för personer som utsätts människohandel i Sverige. Risken för exploatering bedöms bli högre ju längre kriget pågår.

Enligt UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) hade antalet brottsoffer fyrdubblats två år efter Rysslands annektering av Krimhalvön. I konfliktdrabbade områden där kvinnor och barn är på flykt och i fattigdom finns stora risker att utnyttjas människohandel och sexuell exploatering.

Varför utsätts bärplockare för människohandel?

Undermåliga förhållande och brottslighet inom bärindustrin har pågått i flera år. Många bärplockare som har kommit för att arbeta i Sverige en säsong har en låg kunskap om villkor och sina rättigheter. Det förekommer att bärplockarna försätts i skuld till företagen innan ankomst till Sverige vilket skapar sårbarhet och en beroendeställning.

En faktor som försvårar bekämpandet av exploateringen är att myndigheterna inte har tillräcklig insyn i branschen. Personer utsatta för människohandel inom bärplockningsområdet rapporterar ofta inte själva om vad de är med om.

I juli 2024 dömdes två bärföretagare för grov människoexploatering. Domen är den första fällande domen på området sedan 2012.

Varför är människor på flykt extra utsatta för människohandel och prostitution?

I samband med flyktingströmmar ökar risken för att personer utnyttjas för prostitution, människohandel och andra former av våld. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på ökad risk för exploatering om man möter personer på flykt.

Barn löper en särskild risk att inte få sina basala behov tillgodosedda något som ökar risken för exploatering. Det finns även en risk för desinformation i syfte att vilseleda flyktingar. Det är en metod som förövare delvis tar till.

Syftet är att potentiella offer för människohandel inte har den kunskap som behövs för att söka skydd och stöd eller att tillgodogöra sig rättigheter i landet de flytt till. Därför är det av största vikt att myndigheter liksom civila aktörer tillsammans hjälper till att sprida korrekt information genom att hänvisa till rätt instanser i samhället.

Varför är det så svårt att ange omfattningen av prostitution och människohandel?

Det är svårt att uppskatta omfattning och utbredning av prostitution och människohandel för sexuella och andra ändamål. Ett sätt är genom befolkningsstudier.

Nackdelarna med befolkningsundersökningar är att vissa grupper, till exempel migranter som har sex mot ersättning, personer utsatta för människohandel för sexuella ändamål, och personer som vistas på institution inte finns representerade i urvalet.

Olika organisationer och myndigheter använder sig också av olika definitioner och avgränsningar gällande prostitution och sex mot ersättning. Det är också svårt att hitta personer som utsätts för prostitution och sexuell exploatering på nätet.

Ytterligare faktorer som påverkar är hur "synlig" eller "osynlig" prostitutionen är, och vilka områden som prioriteras av rättsväsendet och Polismyndigheten. Att uttala sig om omfattningen av prostitution och människohandel i Sverige kommer därför aldrig att kunna ge en heltäckande bild.

Vad är sugardejting?

De senaste åren har så kallad sugardejting uppmärksammats i Sverige genom dejtingsidor på nätet som förmedlar kontakt mellan äldre och yngre personer. Äldre erbjuder yngre gåvor som pengar, kläder och prylar i utbyte mot sexuella tjänster. Relationen definieras av att det finns en uttalad eller outtalad överenskommelse om ersättning för sexuella tjänster. Det kan handla om att få kläder, resor och restaurangbesök.

Det finns fall av så kallad sugardejting som inte involverar sexuella handlingar, men förbindelsen kännetecknas ändå av makt och kontroll från köparens sida. Om den som utsätts för så kallad sugardejting är under 18 år så begår förövaren ett sexualbrott, det vill säga utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling. Är den utsatta under 15 är brottsrubriceringen våldtäkt av barn.

Vad betyder grooming?

Grooming innebär att en person tar kontakt med barn i syfte att begå någon form av sexualbrott mot barnet. I Sverige är sådana förberedande kontakter en brottslig handling i sig. I många fall inleds lika kontakten med smicker och beröm för att sedan övergå till olika typer av tvång och hot. Det kan också erbjudas mutor eller presenter.

Sexuella övergrepp på nätet är ofta icke-fysiska till en början. Till exempel genom att barnet uppmanas att skicka bilder eller pressas till att posera framför en webbkamera. Materialet kan sedan användas som utpressning. På så sätt blir barnets gränser successivt förskjutna.

Vad finns det för insatser för att stoppa eller förebygga sexuell exploatering?

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram en kartläggande litteraturöversikt gällande metoder och arbetssätt för att förebygga sexuell exploatering av barn, sexuella övergrepp mot barn, prostitution samt människohandel för sexuella ändamål.

Vi har tagit fram översikten för att bidra till det internationella kunskapsläget och utgå från metoder som är evidensbaserade, det vill säga som forskningen visar är fungerande.

Resultaten visar en brist på utvärderade insatser, att flera insatser fokuserar på individuella förklaringsmodeller istället för att utgå från ett maktperspektiv. Det visar också en brist på insatser som fokuserar på att minska efterfrågan på prostitution och sexuell exploatering.

Var kan utsatta söka stöd?

På flera platser i Sverige finns mottagningar som specialiserar sig på personer med erfarenheter av sex mot ersättning eller destruktiva sexuella beteenden.

MIKA-mottagningarna vänder sig till personer som har erfarenhet av prostitution. De riktar sig även till personer som varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål. De erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp.   

Mottagningar finns i Borås, Göteborg, Malmö (Evonhuset), Stockholm, Sundsvall  Västerås och Umeå.   

Stöd gällande personer utsatta för människohandel kan fås av landets regionkoordinatorer. Regionkoordinatorerna kan även hjälpa till med ansökningar om återvändandestöd.

Personer utsatta för människohandel kan vända sig till kommunernas socialtjänst för att få hjälp. Genom Plattformen civila Sverige mot människohande finns också stöd att till utsatta.

Vilket stöd finns till sexköpare som vill sluta köpa sex?

På tio orter i landet finns mottagningar för köpare av sexuella tjänster (KAST). Dit kan personer vända sig om de vill diskutera, eller sluta med att köpa sexuella tjänster, porrsurfande eller andra tvångsmässiga sexuella beteenden. Hos KAST får personer stöd i att bryta destruktiva sexuella beteenden som riskerar att påverka dem själva och andra negativt. Även anhöriga är välkomna att höra av sig för råd och stöd.  

KAST-mottagningar finns i dagsläget i Göteborg, Karlstad, Jönköping, Malmö (Evonhuset), Stockholm, Sundsvall, Umeå, Västerås och Östersund. 

Det finns också en nationell hjälplinje, PrevenTell, som är till för dem som upplever att de tappat kontrollen över sin sexualitet, eller som kanske känner en oro för tankar och handlingar som kan göra sig själva eller andra illa. 

 

Publiceringsdatum: 29 mars 2023

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024