Den långa resan - möten med barn som misstänks vara utsatta för människohandel och sexuell exploatering

Den här skriften handlar om bemötande och vad som kan vara bra att tänka på i mötet med barn som misstänks ha blivit utsatta för människohandel och sexuell exploatering. Den riktar sig främst till personal på institutioner och HVB-boenden (Hem för vård eller boende).

I rapporten ges en bakgrund till vad människohandel är och hur det kan gå till när barn handlas med mellan länder eller inom Sveriges gränser. Därefter beskrivs vilka faktorer som utgör en risk för att barn ska utsättas för människohandel, på vilka sätt människohandeln kan påverka barnen i form av traumatisering och stress följt av vilka behov och rättigheter barnen har. Slutligen beskrivs hur ett första bemötande på till exempel ett boende kan utformas för att öka motivationen för barnet att stanna och avsluta sin resa 
under vilken de varit utsatta för människohandel och sexuell exploatering . 

Skriften är framtagen under 2015 av Linköpings Universitet på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm och författare är Åsa Landberg, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, Linda Jonsson doktorand och Carl Göran Svedin professor i barn- och ungdomspsykiatri.

”De kan alltid hitta mig” - Studie om människohandel och utsatta barngruppers livsvillkor, 2015

Prostitution och människohandel

Publiceringsdatum: 4 mars 2015

Senast uppdaterad: 4 april 2025