Manual vid misstanke mot människohandel
Manual ger stöd och praktisk vägledning till dig som i ditt arbete kan komma i kontakt med personer som utsatts för människohandel i Sverige. I steg för steg...
Du är viktig i arbetet mot prostitution och människohandel.
Här har vi samlat material för dig som är yrkesverksam. Du arbetar som polis, socialsekreterare, åklagare, psykolog eller lärare. Du kan också vara god man, personal på HVB-hem, verksam inom civilsamhället eller handläggare på Migrationsverket, eller på annat sätt möta personer som riskerar att utsättas för människohandel, i din yrkesroll.
Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel förekommer dygnet runt i hela landet. Utnyttjande sker ofta i det dolda. För att personer som utnyttjas ska få stöd och skydd behöver du som yrkesverksam vara uppmärksam och aktiv.
Vi behöver vara många som ser tecken - på både efterfrågan och utsatthet - och veta hur vi ska agera vid misstanke. Varje upptäckt kan sätta stopp för fortsatta övergrepp och exploatering. Därför är du viktig i arbetet med att upptäcka barn och vuxna som utsätts för människohandel eller exploatering.
Vi erbjuder ett brett stöd och kunskap för att upptäcka och förhindra övergrepp och exploatering.
Manual ger stöd och praktisk vägledning till dig som i ditt arbete kan komma i kontakt med personer som utsatts för människohandel i Sverige. I steg för steg...
Utbildningen ger en introduktion till vad sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel är. Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete kan möta barn eller vuxna som befinner sig i en utsatt livssituation, eller som arbetar med att förebygga och bekämpa våld och brott.
Personer som utnyttjas söker sällan stöd och skydd från samhället. Vi behöver därför vara många som ser tecken på både efterfrågan och utsatthet. Är du yrkesverksam är du välkommen att vända dig med frågor till vår rådgivning på 020-390 000.
Runt om i landet finns särskilda regionkoordinatorer som du som yrkesverksam eller ideellt aktiv kan kontakta. De kan erbjuda praktiskt konsultation och vägledning i ärenden som rör människohandel.
För dig som är yrkesverksam.
Vi har samlat metodstöd för dig som är yrkesverksam för att underlätta arbetet mot prostitution och människohandel. Vissa metodstöd finns endast på engelska.
Här har vi samlat material som vänder sig direkt till dig som är yrkesverksam, men också material som du kan dela vidare till utsatta personer.
Att du som är vuxen pratar med barn och unga om grooming och sexuell exploatering är viktigt i det förebyggande arbetet. Vi har samlat material om hur du kan ta upp dessa frågor med barn och unga.
Sedan 1 augusti 2022 kan socialnämnder ansöka om betänketid för offer för människohandel. Betänketiden ger brottsoffret möjlighet till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för att ta ställning till sin medverkan i rättsprocessen.
På regeringens uppdrag samordnar och utvecklar NSPM insatser för att personer som är utsatta för människohandel och exploatering tryggare ska kunna återvända till sina hemländer
I samband med flyktingströmmar ökar risken för att personer utnyttjas för prostitution, människohandel och andra former av våld. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på ökad risk för exploatering.
Att känna igen tecken på människohandel kan vara ett sätt att bli extra vaksam. Varje upptäckt kan sätta stopp för fortsatta övergrepp och exploatering. Därför är du viktig i arbetet!
Tecken på någon är utsatt för människohandelHär finns information och länkar med stöd till utsatta personer.
Runt om i landet finns mottagningar och organisationer som ger stöd och hjälp till personer som har erfarenhet av prostitution, människohandel eller sexuell exploatering. Du är viktig i att förmedla kontakter och vägleda människor vidare.
Det finns även mottagningar som vänder sig till personer som utsätter eller riskerar att utsätta andra.
Ibland är personer även utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Då är det viktigt att ställa rätt frågor och ge rätt stöd.
Vi erbjuder råd och vägledning i ärenden som rör prostitution och alla former av människohandel och människoexploatering. Stödtelefonen vänder sig till dig som arbetar inom kommun, myndighet eller frivilligorganisation. Telefonen 020-39 00 00 är bemannad under kontorstid på vardagar. Vid brådskande ärenden kontakta polis på telefonnummer 114 14 alternativt socialjour eller motsvarande jourfunktion inom socialtjänsten. Vid akut fara ring 112.